Het verschil tussen THT en TGT...



Wist je dat er door verwarring over deze afkortingen wel 14 kilo voedsel per persoon per jaar onnodig in de vuilbak verdwijnt? Dat is 161 miljoen kilo voeding per jaar, in België alleen... dat cijfer is toch even schrikken. Voedselproductie heeft toch wel een serieuze impact op het milieu. Hoe minder verspilling, hoe beter dus. Uit onderzoek blijkt dat slechts 38% van de mensen het verschil tussen de twee termen weet. Wel 16% van de mensen gooit voeding weg op de THT datum. Hoog tijd om dus wat duidelijkheid te brengen. Hier gaan we dan: - TGT is de afkorting voor 'te gebruiken tot'. Dit kan je terug vinden op producten die vrij snel bederven zoals yoghurt, vlees en vis, versneden groenten of fruit, vers geperste vruchtensappen, kant-en-klaar maaltijden,… Het betekent dat je de voeding na deze datum beter niet meer opeet. Het toch consumeren van voeding die deze datum heeft overschreden kan gevolgen hebben voor de gezondheid. - THT is de afkorting van 'tenminste houdbaar tot'. Deze afkorting vind je terug op voeding die niet snel bederft zoals pasta, rijst, groenten of fruit in blik of bokalen,… De kwaliteit van deze voeding zal erop achteruit gaan, maar je zal niet meteen ziek worden van een pak pasta dat een jaar overtijd is. Moraal van het verhaal: kijk goed na welke terminologie er gebruikt wordt. Een pakje rijst hoef je heus niet weg te gooien nadat de THT datum overschreden is... Bronnen: agf.nl, cbl.nl, humo.be, toogoodtogo.be

Kleine Boer - 30-11-2020