Leer boer Peter van de Venusberg kennen 

De boeren waarmee we bij de kleine boer samenwerken zijn niet zomaar boeren.  Boer Peter bijvoorbeeld leerden we kennen tijdens de avondschool bio-landbouw en zijn manier van denken sprak ons direct aan. Peter heeft een hart voor dieren, is zeer begaan met de schoonheid van zijn boerderij en erf, en is een mooi voorbeeld van hoe ecologie en voedselproductie perfect samen kunnen gaan! We zijn dan ook blij dat hij één van onze Kleine Boeren is geworden. Maar, we laten hem beter zelf aan het woord.

 

BOER PETER: dierenkenner & natuurmens

Al jaren droom ik ervan het leven van mijn grootouders te leiden. Zorgen voor het land en de dieren. Gezond leven en niks verspillen. De aloude landelijke genoegens die ons doen beseffen hoe weinig er nodig is om tevreden te zijn. 

De keuze om kleinschalig te gaan leven van het land maakte ik enkele jaren geleden. Met het starten van een natuurboerderij geef ik ook andere mensen de keuze om verstandiger te consumeren.

Al is het een hele uitdaging om in deze tijd met ingewikkelde regelgeving een rendabel bedrijf op te zetten waar dierenwelzijn en zorg voor natuur en landschap ook meetellen. 

Maar ik geloof in een betere wereld als we daar allemaal een stap in durven zetten.

Hoe worden de varkentjes van boer Peter gehouden?

 

Alle boerderijdieren op de Venusberg leven zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving. We experimenteren met een zeer extensief outdoor systeem. Onze dieren lopen permanent buiten maar vinden beschutting en nestruimte in verplaatsbare hutjes. Tijdens de hete zomers vinden ze schaduw onder de bomen en zijn er poelen om af te koelen. De dieren leven in groep en kunnen op een natuurlijke manier met elkaar omgaan.

"We geven boerderijdieren het leven waar ze recht op hebben"

Onder het motto 'Weet wat je Eet' pleiten we voor een duurzame voedselproductie waarbij we MINDER maar BETER vlees gaan eten. Daarvoor werken we kleinschalig, diervriendelijk en lokaal. De consument kan op de boerderij komen kijken hoe de dieren leven en opgroeien. Wanneer we dierenwelzijn belangrijk vinden, verdient ook het vlees van die dieren een eerlijke prijs.

"We werken bewust kleinschalig met aandacht voor het dier en zijn natuurlijke behoeften"

Traditionele scharrelvarkens

Industrieel gekweekte varkens zitten dicht op mekaar, lopen nooit buiten en kennen veel stress. Nochtans zijn varkens heel intelligente en sociale dieren.

Onze varkens krijgen ruimte voor natuurlijk gedrag. Het zijn sterke dieren die permanent buiten leven en op een natuurlijke manier met elkaar mogen omgaan. Zo krijgen ze rustig de tijd om te groeien. De biggen blijven liefst 7 weken bij hun moeder om te zogen. Daarna krijgen de kids hun eigen bomenweide (varkens zijn bosdieren) om vrij te wroeten en stressloos op te groeien in familieverband.

Al onze varkens hebben een bio-label.

Hoe kijkt boer Peter naar ecologie?

 

De Venusberg is een langgerekte zandsteenheuvel op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Het gave landschap is een mozaiek van bossen, graslanden en akkers die grotendeels beschermd zijn als natuurreservaat. Helemaal op de top ligt onze natuurboerderij, al honderden jaren een bewoonde site. Duurzame voedselproductie en de verbinding met het landschap staan centraal. En een plek voor bewustwording rond dierenwelzijn en "goed" eten. 

"We geven ook ruimte aan natuur" 

Het is niet onze bedoeling om zoveel mogelijk dieren te kweken. Zo houden we voldoende ruimte vrij voor de kleine natuurelementen die typisch zijn voor het landschap op de Venusberg. Minstens 10% van ons boerenland bestaat uit houtkanten, poelen, hagen en bloemenweides. Zo hebben de kerkuil en de zwarte roodstaart een vaste nestplaats op onze natuurboerderij.

Wie zijn de vrienden van de Venusberg?

Vrienden van de Venusberg zijn mensen die bewust kiezen om klant te worden van onze NATUURBOERDERIJ omdat ze dierenwelzijn belangrijk vinden. 

Vrienden van de Venusberg dragen zo hun steentje bij aan een andere manier van consumeren door bewust MINDER maar wel  BETER vlees te gaan eten van dieren die een goed buitenleven hebben gekregen. 

Wij nodigen onze vrienden regelmatig uit voor sfeervolle bezoeken aan onze NATUURBOERDERIJ om onze dieren beter leren kennen en effectief te zien wat ze kopen. 

"Het leed achter anoniem vlees is groot"

De voedingsindustrie bedient ons allemaal met goedkoop vlees. Het daarmee gepaarde dierenleed zit niet in de prijs. Meer mensen kiezen daarom om geen vlees meer te eten.

Wij bieden een alternatief voor het anonieme vleespakketje uit de supermarkt.

Want elk stuk vlees komt wel degelijk van een dier dat ons respect verdient.

Wat betekent dierwelzijn voor boer Peter?

  • meer ruimte

Boerderijdieren krijgen de ruimte voor hun natuurlijk gedrag. Voor varkens betekent dat hoogzwangere zeugen zelf een nest mogen bouwen en dat er ruimte is voor sociaal gedrag zoals wroeten en zoelen. Volgens de wet moeten bio-varkens minstens 1,5 m² per dier buitenruimte hebben. Wij vinden dat véél te weinig!  Onze bio-varkens krijgen minstens 100 m² per dier.  Uiteraard kunnen we hierdoor minder dieren houden op ons land. 

  • meer aandacht

Door de boerderijdieren beter te observeren en te leren kennen kan je snel weten wanneer er wat aan de hand is. Door preventief optreden kan je vaak ziekten en behandelingen vermijden. 

  • minder stress

Door dieren te laten opgroeien in hun natuurlijke omgeving voorkom je veel stress. Zo moeten er geen tanden of staarten geknipt worden om te vermijden dat ze mekaar gaan verwonden. We werken actief mee aan een oplossing voor transporten naar slachthuizen door verdoofd te slachten op de boerderij middels een mobiel slachthuis.

Boer Peter (f)luistert naar zijn dieren

"Je leert een dier echt kennen door het goed te  observeren. Dat vraagt vooral om geduld en tijd die er niet is bij intensieve bedrijven. Maar dieren de nodige aandacht geven loont.Met veelvuldig observeren bouw je waardevolle kennis op, merk je meteen als er iets aan de hand is en ontstaat er een hechte band met je dieren."

 

FILMPJES

Vrije Varkens onder de lindebomen

zomer 2019

Deze lente werden de eerste biggen geboren op onze natuurboerderij. Enkele dagen voor het werpen bouwt de hoogdrachtige Angèle een nest met gras en takken, De jonge biggen vinden het heerlijk om te ravotten tussen de korenschoven. Op een dag leek een varken verdwenen te zijn, maar toch niet... 

Een hooimijt op het erf

zomer 2019

We houden van het traditionele Vlaamse boerenerf dat je in Bokrijk kan bezoeken. Het ademt de sfeer van eeuwenoude bouwtraditie en landelijk erfgoed. Het zit in onze genen dat we dit mooi vinden.

In juni werd een stevige hooimijt aan ons erf toegevoegd. Je ziet hoe er rond een centrale staak (van maar liefst 8 meter!) het hooi van ongeveer 1 hectare grasland kan worden bewaard. 

Angele verhuist naar de kraamweide

december 2019

Een naderende geboorte is altijd spannend. Om de moeder de nodige rust te geven en haar ongestoord haar nest te laten bouwen brengen we haar naar een aparte kraamweide dicht bij huis. We waren goed voorbereid en de verhuis verliep rustig. Nu is het uitkijken naar de nieuwe biggen!

Ze zijn geboren!

december 2019

Angele is vannacht bevallen van 11 vitale biggen. De kleintjes zijn superklein als je ze vergelijkt met hun gigantische moeder. Mama Angele doet het zeer goed. Ze geeft vaak melk en houdt haar kroost warm in deze bitterkoude winternachten. Deze varkentjes krijgen hier een goed dierenleven. Alle dagen buiten, lekkere (soep) eten, veel slapen en ravotten in de modder. Wat wil een varken nog meer?

En boer Peter hij werkte voort

april 2020

Het erf en de dierenweides ondergingen dit voorjaar een grote transformatie. De werken vorderen goed. Peter plantte grote inheemse schaduwbomen, zomerlindes, knotwilgen, heggen en liet poelen graven en drinkwaterputten plaatsen. Ondertussen ging het dagelijkse boerenleven zijn gang en werden er jonge dieren geboren. Boer Peter is alle dagen in de weer voor zijn dieren en de natuur om ons heen.  

Boer Peter volgen? 

Dat kan op Facebook: 

Of

Op de Venusberg - hoevewinkel

Langeheidestraat 7

3560 Lummen

tel: 013 30 84 48

mail: peter@venusberg.be

enkel open en te bezoeken op zondag van 10-12u en 14-17u

Peter en JullekeOrtwin Leenaerts - 22-10-2020